Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Yhteys: Pekka Murto

Keikat ja musiikkiprojektit:

keikat@pekkamurto.fi

050 3445626

---------------------------

Minun Tarina

Pekka Uolevi Murto on lauluntekijä,  joka on elänyt lapsuutensa melko vaatimattomissa oloissa nelilapsisen yrittäjäperheen nuorimpana lapsena. Nuorena teinipoikana tutustuin ensimmäisen kerran kitaraan isoveljeni kautta, joka opetti minulle ensimmäiset soinnut kitarasta. Todennäköisesti ensimmäinen kappale mitä isoveli yritti opettaa oli joko Beatlesin Girl tai Led Zeppelinin Stairway to Heaven. 

 

Tekstintekijän taipumuksia ja kiinnostuksen tekstin tekoon olen varmaankin perinyt isän puolelta. Isäni Aulis Murto on kirjoittanut kirjoja, runoja ja lauluntekstejä, joita on päätynyt mm. Korsuorkesterin levylle. Musikaalisuus on periytynyt ehkä äidin suvun puolelta Pohjanmaalta,  josta löytyy historiasta kanttoreita ja musiikin opettajia. Itse olen kyllä enemmänkin luonnonlapsi musiikin suhteen ja teorian opiskelu on jäänyt vähemmälle.

 

Nuorena yläasteikäisenä poikana musiikillisesti minuun vaikutti erityisesti raskas musiikki. Tuolloin stereoista soi erityisesti King Diamond ja Manowar, kauhuteemaa ja soturiteemaa. Päivät kuluivat samojen King Diamondin Conspiracy,  Abigail,  Them- levyjen ja Manowarin Into Glory Ride, Fighting The World ja Kings of Metal levyjen soittamisessa ja niiden lauluntekstien puhki lukemisessa. Voi olla että tuosta vaiheesta on vaikutusta vielä kuultavissa minun kansanlaulu-maisissa lauluissani. Noihin aikoihin tein nuorena poikana ensimmäiset hapuilevat kokeilut kirjoittaa lauluja itse. Aikaa myöten huomasin laulamisen ja laulujen tekemisen luovan hetkeksi oman maailman, joka oli vain minua varten. Laulujen tekeminen ja kitaran soittaminen merkitsi minulle ja merkitsee vieläkin parhaimmillaan keskustelua oman sisimpäni kanssa.

 

Parikymppisenä Nirvana, Offspring ja Green Day soittivat sisälläni jotain, jota en tiennyt vielä olevan. Musiikki kuulosti rujolta, aggressiiviselta, tarttuvalta ja helposti lähestyttävältä. Tuon jälkeen alkoi suomalaisen musiikin vaikutuskausi, jolloin Eppu Normaali, Hector,  J.Karjalainen vaikuttivat osaltaan kehittymiseeni lauluntekijänä. Aikuisena päälle kolmekymppisenä minua on puhutellut amerikkalainen roots-henkinen musiikki  Johnny Cash, Neil Young, Bruce Springsteen ja suomalaisista vanhemmista iskelmistä Tapio Rautavaara, Reino Helismaa tyyppinen laulelma. Myös kansanlaulut ja osittain hengelliset laulut ovat vaikuttaneet minuun viime vuosina.

 

Laulujenteko on aina ollut minulle tapa käsitellä ja sopeutua sillä hetkellä olevaan elämäntilanteeseen ja kuunnella itseäni. Lapsuuden jälkeen päätin, että haluan tehdä elämästäni vakaamman, käydä kouluja, löytää koulutusta vastaavan työn, tarjota omille lapsilleni enemmän kuin mitä itse kenties sain. Aikuisikääni ovat leimanneet myös 2000-luvun alun jälkeen jatkuneet kroonistuneet tuki- ja liikuntaelin kivut,  joiden myötä pitkien sairaslomien aikana olen tehnyt myös hyvin syvällisiä lauluja.  

 

Tulevaisuus?

Olen huomannut itsestäni, että ihminen käyttää monta kertaa tekosyynä omalle elämälleen ympärillä olevia asioita, työ, raha, perhe tai kuten minä myös omaa terveystilannettaan. Olin 13 vuotta IT-alalla töissä ja kannoin kasvavana möykkynä ajatusta sisälläni, että onko tämä minun elämäni?  Miten jaksaa elää elämää, jossa kipu ja kylmyys tuntuvat toisiaan ruokkivalta oravanpyörältä?  Vuosi vuodelta IT-ala, niin kuin monet muutkin Suomen teollisuuden alat, on muuttunut kylmemmäksi. Ihminen on korvattavissa halvemmalla ihmisellä tai pois jätettävissä. Toivottavasti tuo suuntaus on jo kääntynyt tätä kirjoittaessa.

 

IT-alalta on myös hyviä muistoja. Parhaimmillaan työyhteisön me-henki on rautavuorinen laiva, joka kestää ja ratkaisee kaikki ongelmansa, kehittää uutta. Pahimmillaan negatiivisuus kääntää työyhteisön me-hengen synkäksi kaikkea vastustavaksi ilmapiiriksi, synkiksi kahvipöytä-keskusteluiksi, jatkuvasti uhkaavan kirveen alla olevaksi tunnelmaksi.

 

Tällä hetkellä elämääni kuuluu myös paljon opetustyötä. Pidän siitä että ihmiset ovat avoimina oppimassa uutta. Haluavat oppia uutta. Se on etuoikeus mikä ihmisellä on koko elämän ajan. 

 

Oma tulevaisuus kuten kaikilla ihmisillä, on epävarma, epäselvä. Pimeän peitossa oleva, vain vähän kerrallaan näkyvä. Toivon että tulevaisuudessa saan hyödyntää kaikkea osaamistani elämiseen. Esimerkiksi IT-alan osaamista koulutus- ja opetustyössä ja musiikin osaamista esiintymisen, musiikin tekemisen ja opettamisen muodossa.

 

Haluaisin tehdä musiikkia mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi teatterinäytelmiin ja muille esittäjille itseni lisäksi. Haluan löytää tavan jättää musiikistani pysyvä jälki.